IMPLANT DENTAR
Implantul dentar reprezinta una dintre cele mai solicitate proceduri in cadrul unui cabinet stomatologic si are rolul de a reda fericirea pacientilor si functia dentara. Implantul inlocuieste cu succes un dinte si de asemenea va scuti pacientii de purtarea unor proteze dentare (daca starea de sanatate permite). In cele ce urmeaza, iti vom prezenta tot ceea ce trebuie sa stii despre implantul dentar.
Ce este un implant dentar?
Care sunt beneficiile unui implant dentar?
Cui i se adreseaza implantul dentar?
Exista contraindicatii?
Care sunt riscurile asociate unui implant dentar?
Care sunt etapele implantului dentar?
Pot aparea complicatii?
Ce presupunea ingrijirea implantului?
Care sunt costurile unui implant dentar?
Ce este un implant dentar?
Un implant dentar este o rădăcină dentară artificială care înlocuieşte rădăcina unui dinte lipsă. Acestea se prezintă asemănător cu un şurub fiind construit din aliaj de titaniu, un material biocompatibil. Implantele dentare sunt folosite pentru a înlocui unul sau mai mulţi dinţi lipsă.
Un implant dentar nu este mobil şi nu afectează dinţii sănătoşi spre deosebire de lucrările protetice fixe sau cele mobile (proteze) utilizate în trecut ca şi soluţie pentru lipsa dinţilor.
Implantul dentar este poziţionat în os şi nu se sprijină pe dinţi alăturaţi. Această soluţie permite realizarea procesului de masticare în mod natural.
Este pozitionat în os în cursul unei intervenţii chirurgicale în Clinica IMPLADENT, sub anestezie locală, fiind un procedeu relativ facil. Studiile recente indică o rată de succes de 95%. Cel mai bun implant dentar este susţinut de o garanţie pe viaţă. Cazurile de insucces se datorează aproape în totalitate cauzelor externe operaţiei în sine: consumul de droguri, fumatul, alcoolismul cronic, igiena orală precară, nicidecum unui implant dentar.
Sistemul implantar este constituit din:
- implantul dentar (radacina artificiala): sub forma de surub fabricat din materiale biocompatibile ca titaniu sau zirconiu;
- bontul protetic : componenta care are face legatura intre coroana si implantul dentar;
- coroana sau punte – inlocuirea dintelui lipsa.
Un implant dentar din titan vine fixat direct in osul maxilar sau mandibular, in locul dintelui lipsa.
Dupa perioada de vindecare de 3-4 luni de zile vine insurubat bontul protetic ce are rolul de suport pentru coroana dentara.
Implanturile dentare permit subsitutia unui singur dinte, a mai multor dinti sau a tuturor dintilor.
Inserarea unui implant si realizarea unei coroane
Inserarea a doua implanturi si realizarea unei punti din trei elemente
Inserarea a 6 implanturi si realizarea unei punti cu 14 elemente
Care sunt beneficiile unui implant dentar?
In ceea ce priveste beneficiile unui implant dentar, enumeram urmatoarele:
- imita perfect dintii naturali, atat din punct de vedere estetic, dar si functional
- rezista o lunga perioada (chiar toata viata)
- protejeaza dantura: in momentul in care exista unul sau mai multi dinti lipsa, dintii alaturati incep sa migreze pentru a acoperi golul, ceea ce poate produce numeroase probleme
- imbunatatesc aspectul fetei: lipsa dintilor contribuie si la deteriorarea aspectului fetei, mai ales la micsorarea distantei dintre buza superioara si nas
- previn resorbtia osoasa
- este o procedura minim invaziva, spre deosebire de alternative, in special operatiile de constructie dentara
- nu implica durere, ci doar un minim disconfort pe perioada recuperarii.
Cui i se adreseaza implantul dentar?
Implantul dentar este solutia ideala pentru persoanele carora le lipsesc unul sau mai multi dinti, indiferent de motivul care a dus la pierderea acestora. Implanturile se pot pune atat ca urmare a pierderii dintilor ca urmare a unui accident sau incident, ca urmare a parodontozei netrarate la timp. Implanturile inlocuiesc dintii pierduti din cauza anumitor boli sau pur si simplu dintii extrasi deoarece erau mult prea degradati ca urmare a cariilor netratate si nu mai puteau fi salvati.
Sunt anumite contraindicatii, insa in practica, foarte putine persoane nu pot beneficia de un implant dentar. Pentru ca totul sa fie in regula, este nevoie de anumite analize si investigatii solicitate de catre medicul specialist. Printre acestea, se numara:
- analize de sange (generale sau corelate cu anumite afectiuni de care poate suferi pacientul)
- radiografii
- scanari speciale pentru sinusuri, daca este cazul.
In urma analizarii analizelor si radiografiilor, echipa medicala va decide daca esti sau nu un bun candidat pentru un implant dentar.
Exista contraindicatii?
Orice interventie, oricat ar fi de mica sau de putin invaziva, prezinta anumite riscuri si contraindicatii. Acestea sunt rare, insa este important sa fii constient ca se pot intampla. In ceea ce priveste contraindicatiile, in cazul implantului dentar se impart din trei categorii: locale, relative si absolute.
Contraindicatiile locale sunt cele mai ,,permisive”, deoarece sunt reversibile in cele mai multe din cazuri si permit montarea implantului imediat dupa inlaturarea pericolului. Din aceasta categorie fac parte:
- bruxismul
- gingivita
- igiena orala precara
- dimensiunile nepotrivite ale osului alveolar (se rezolva prin aditie de os).
In ceea ce priveste contraindicatiile relative, acestea sunt in stransa legatura cu anumite afectiuni, insa mai mult conteaza starea de sanatate a pacientului decat diagnosticul. In urma unor analize specifice, se poate determina daca se poate monta un implant dentar in siguranta. Astfel, putem enumera:
- diabet
- anumite dependente (tutun, alcool, droguri)
- angina pectorala
- sarcina (se pot monta implanturi doar dupa nastere)
- boli autoimune
- boli psihiatrice.
Ultima categorie este cea a contraindicatiilor absolute. Acestea se intalnesc si la alte tipuri de interventii chirurgicale:
- tulburari de coagulare a sangelui
- infarct recent
- radioterapie
- insuficienta cardiaca
- cardiopatie
- afectiuni osoase
- tulburari psihiatrice
- tumori maligne
- tratament pentru cancer sau osteoporoza (se poate monta implant dentar la doi sau trei ani de la terminarea tratamentului, in functie de starea generala a pacientului)
- pacienti sub 18 ani.
Care sunt riscurile asociate unui implant dentar?
Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale, exista anumite riscuri asociate implantului dentar. Vestea buna este ca se produc foarte rar si ca pot fi prevenite destul de usor. Riscurile se impart in patru mari categorii, pe care ti le vom prezenta in continuare:
- riscuri legate de sanatatea pacientului
- riscuri in timpul inserarii
- riscuri dupa inserarea implantului
- riscuri ce micsoreaza durata implantului.
In ceea ce priveste riscurile legate de sanatatea pacientului, acestea pot aparea daca exista anumite afectiuni nediagnosticate sau daca medicul nu solicita analize specifice. Aceste riscuri sunt asociate in general contraindicatiilor absolute ale implantului.
Riscurile in timpul inserarii tin de priceperea medicului specialist si de calitatea implantului. Astfel, in timpul procedurii pot aparea urmatoarele situatii:
- ruperea implantului
- lezarea nervului mandibular sau a celui maxilar
- perforarea membranei sinusale.
Riscurile dupa inserarea se refera atat la complicatii ce nu tin nici de pacient, nici de medic, dar si de complicatii ce pot fi cauzate de ambele parti. Astfel, pot aparea urmatoarele:
- infectii (pot fi prevenit prin administarea de antibiotic, sterilizarea instrumentelor de lucru si a tuturor suprafetelor din cabinet)
- esuarea integrarii implantului in os: se poate evita daca pacientul nu pune presiune pe implant.
Ultima categorie este cea legata de riscuri ce micsoreaza durata de viata a implantului. Pacientul este cel care poate controla cel mai bine aceste riscuri, deoarece depinde doar de el. Astfel, cel mai mare risc este cel de desprindere a implantului din os, influentat de urmatoarele:
- igiena precara ce poate provoca infectii care sa afecteze gingiile si osul
- fumat
- alimentatie (chiar daca implantul este dur si foarte bine fixat, totusi nu sparge bomboane intre dinti sau nuci).
Care sunt etapele implantului dentar?
Implantul dentar este o procedura ce poate fi realizata fie imediat dupa extractie, fie in timp, dupa efectuarea anumitor tratamente. Insa, pentru a te bucura de implanturi dentare, va trebuie sa parcurgi obligatoriu cateva etape.
- Consultatia: in cadrul consultatiei, va fi evaluata starea generala a danturii, vei discuta cu medicul despre starea ta de sanatate si ti se vor recomanda anumite investigatii pentru a stabili daca exista vreo contraindicatie si de asemenea pentru a stabili planul de tratament. In cadrul consultatiei, se va discuta si despre optiuni si de asemenea despre costuri.
- Analize de sange si investigatii imagistice: indiferent daca ai sau nu o afectiune, este bine sa faci o serie de analize de sange specifice si de asemenea sa faci si investigatiile imagistice special concepute pentru implant dentar, astfel incat sa se vada exact starea danturii si a oaselor.
- Curatarea si pregatirea cavitatii orale: inserarea unui implant dentar nu presupune doar ingrijirea locului unde acesta va fi montat. Este nevoie de ingrijirea intregii danturi, astfel incat sa implantul sa fie un succes si bineinteles, sa previi alte probleme. Se vor curata toate cariile (daca exista), se vor extrage dintii problematici (in cazul in care ai asa ceva), se vor curata pungile parodontale si bineinteles, se vor realiza o igienizare si curatare profesionala.
- Inserarea implantului: desi poate parea destul de infricosatoare, aceasta etapa nu presupune durere, deoarece se desfasoara sub anestezie locala. Etapele acestui proces sunt urmatoarele: anestezierea zonei, incizie, trepanare os, insertie implant, asezarea gingiei, sutura.
- Timpul de vindecare: dupa inserarea implantului, urmeaza o perioada de asteptare ce variaza intre 3 si 6 luni, timp in care implantul se integreaza in os.
Montarea coroanei definitive: ultima etapa este montarea coroanei, ce se va realiza in doua sedinte. In prima, se va descoperi implantul si se va lua amprenta, iar in a doua, de altfel ultima sedinta, se va proba coroana si daca este totul in regula, se va cimenta (rar se poate intampla sa fie nevoie de mici ajustari si pacientul sa se mai prezinte la inca o sedinta pentru cimentare finala).
Pot aparea complicatii?
Ca la orice interventie, pot aparea complicatii dupa interventie. De aceea, este bine sa tii legatura cu medicul stomatolog si sa il informezi de orice schimbare, oricat ar parea de neinsemnata. Principalele complicatii ce pot aparea sunt:
- edem
- echimoze
- durere (desi ai crede contrariul, doar in 5% dintre cazuri apare durere ce trece cu analgezice si antiinflamatoare)
- infectii
- periimplantita.
Ce presupunea ingrijirea implantului?
Cand ne referim la ingrijirea implantului, putem vorbi atat de ingrijirea imediat dupa inserarea acestuia, in timpul perioadei de vindecare si dupa montarea lucrarii definitive.
Imediat dupa inserare, este bine sa respecti urmatoarele indicatii:
- nu fuma, nu bea alcool si nu consuma lactate pentru cel putin o saptamana de la inserare
- poti manca doar dupa ce a trecut anestezia, iar daca ai implant doar pe o parte a danturii, cel mai bine este sa mesteci pe partea opusa, astfel incat sa protejezi zona
- respecta tratamentul recomandat de catre medic
- curata foarte bine atat zona implantului, dar si toata cavitatea bucala
- este bine sa tii comprese reci sau cu gheata pe partea cu implantul.
Pe termen lung, implantul nu are nevoie de ingrijiri specifice: trebuie doar sa il cureti ca si cand ar fi un dinte natural. Astfel, mentine o igiena riguroasa (spalat, folosirea atei dentare si a apei de gura) si mergi regulat la control si la curatari profesionale.
Pentru a prelungi durata de viata a implantului, ar fi bine sa faci anumite schimbari in viata ta, cum ar fi renuntarea la fumat sau la alte vicii si sa tratezi eventualele afectiuni pe care le ai.
Procedura de tratament prin intermediul implanturilor dentare implica 5 faze:
- vizita diagnostica si planificarea tratamentului – orice tratament implantar incepe cu un examen aprofundat al cavitatii orale a pacientului pentru a stabili valabilitatea tratamentului cu ajutorul implanturilor dentare; in aceasta faza este indispensabila prezenta unei radiografii panoramice si a CBCT pentru a evalua volumul de os disponibil.La sfarsitul acestei faze pacientul este informat asupra optiunilor de tratament, durata si costurile tratamentului.
- interventia chirurgicala vine realizata in anestezie locala; durata acestei faze depinde de complexitatea tratamentului.
- in faza de cicatrizare in jurul implanturilor dentare inserate, are loc un proces de osteointegrare absolut nedureros, pentru a putea realiza o stabilitate perfecta a implantului dentar.
- faza protetica – in baza amprentei, medicul realizeaza coroana protetica care vine fixata pe implant cu ajutorul bontului protetic.
- faza de control – controalele regulate, buna igiena orala sunt esentiale pentru evitare complicatiilor asupra implanturilor dentare si pentru a putea garanta o lunga durata implantului. O igiena insuficienta poate declansa gingivite sau periimplantite.
Durata tratamentului implanto protetic poate varia de la 3-9 luni in functie de complexitatea tratamentului.

Care sunt costurile unui implant dentar?
Dorim sa iti oferim cel mai bun raport calitate-pret cand vine vorba despre implanturi dentare. Astfel, la Impladent, pretul pentru un implant dentar incep de la 300 euro (doar pentru implant). Cel mai bine este sa consulti pagina de tarife din site sau sa iti programezi un consult, in cadrul caruia vom discuta mai multe despre procedura.
INTREBARI FRECVENTE LEGATE DE IMPLANTURILE DENTARE
1. CARE ESTE CAUZA CADERII DINTILOR?
- Carie avansata;
- Fracturi;
- Inflamatia tesutului de sustinere (parodontita);
- Absenta germenului dentar(agenezie);
- Boli sistemice.
2. IN CE CAZURI ESTE INDICAT TRATAMENTUL CU AJUTORUL IMPLANTURILOR DENTARE?
- Absenta unui singur dinte;
- Absenta mai multor dinti;
- Absenta completa a dintilor de pe arcada.
3. CONTRAINDICATIILE IMPLANTULUI DENTAR
CONTRAINDICATII DE ORDIN GENERAL
- Pacienti foarte tineri;
- Starea de sanatate generala deficitara;
- Dificultati de cicatrizare;
- Graviditate;
- Bruxism;
- Toxicomania;
- Patologii grave (ex.AIDS);
- Probleme cardiace severe.
CONTRAINDICATII DE ORDIN LOCAL
- Starea precara a osului sau a gingiei;
- Igiena orala defectuoasa;
- Volum osos insuficient;
- Densitate osoasa insuficienta.
4. PANA LA CE VARSTA POT FI INSERATE IMPLANTURILE DENTARE?
Nu exista limita de varsta. Orice persoana in varsta poate beneficia de tratamentul cu ajutorul implanturilor dentare daca nu prezinta contraindicatii de ordin general sau local.
5. CARE ESTE PROCENTUL DE SUCCES AL IMPLANTURILOR DENTARE?
Nici o interventie chirurgicala nu garanteaza un procent de succes de 100 %. Oricum in cazul implanturilor dentare procentul de insucces este foarte mic, in jur de 4-5%.
Factori care contribuie la cresterea procentului de succes al tratamentului implantar sunt: calitatea osului, experienta chirurgului,absenta factorilor de risc, igiena deficitara a cavitatii orale, controalele regulate.
6. INTERVENTIA CHIRURGICALA ESTE DUREROASA?
- Tratamentul implantar se realizeaza in conditii de anestezie locala, tratamentul fiind in totalitate nedureros.
- In cazul durerilor postoperatorii este posibil tratamentul cu analgetice.
7. CARE ESTE DURATA UNUI IMPLANT DENTAR?
Implanturile dentare au o durata foarte mare. Studiile clinice recenteau confirmat ca teoretic, implanturile nu au o limita de timp, in conditiile cand sunt respectate conditiile de igiena orala, si un control profesional regulat.