impladent

Se pot reface gingiile? Iata tot ceea ce trebuie sa stii despre retractia gingivala!

O dantura sanatoasa inseamna mai mult decat dinti curati. Pentru ca dantura sa fie sanatoasa, este necesar ca intreaga gura sa fie in cea mai buna stare. Sanatatea dintilor este in stransa legatura cu sanatatea gingiilor, iar acestea din urma ar trebui sa ne preocupe cel mai mult. Retractia gingivala este una dintre cele mai intalnite afectiuni stomatologice si poate avea numeroase cauze. In functie de ceea ce a provocat retractia, gingia se poate reface fara probleme, cu putin ajutor sau poate if nevoie de tratamente speciale, realizate intr-o clinica stomatologica Dorobanti, de catre specialisti. 

Cauzele retractiei gingivale 

Gingia se retrage ori de cate ori este ,,nu se simte bine”, iar factorii pot fi numerosi. Trebuie sa mentionam ca gingia se poate retrage in jurul unui singur dinte, pot fi afectati mai multi dinti, toata arcada sau toata gura. 

Cele mai comune cauze ale retractiei gingivale sunt: 

  • gingivita 
  • parodontoza 
  • periajul incorect 
  • folosirea unei periute nepotrivite 
  • fumatul
  • igiena dentara precara
  • bruxismul
  • sarcina. 

Gingivita si parodontoza sunt cei mai des intalniti factori pentru retractia gingivala. In prima faza, vorbim despre gingivita, cand gingiile sunt inflamate si se poate observa o retractie subtila. Cu ajutorul unei igienizari si mentinerea unei igiene foarte buna, gingia se reface de la sine. Netratata la timp, gingia incepe sa se desprinda de pe suprafata dintilor din cauza placii bacteriene. Astfel, se formeaza pungile parodontale, osul alveolar este expus si se poate ajunge la pierderea dintilor. 

Periajul incorect si folosirea unei periute nepotrivite sunt doua cauze mai comune decat iti inchipui. Multe persoane periaza dintii intr-un mod agresiv, utilizand o periuta dura (hard) si astfel gingiile sunt traumatizate. 

Fumatul influenteaza negativ starea de sanatate a persoanelor fumatoare, iar gingiile nu sunt ,,ferite”. Astfel, tutunul si fumul pot afecta microcirculatia la nivelul gingiilor si le pot inflama, facandu-le mai sensibile. De asemenea, fumatorii au si cantitatea de saliva mai redusa, ceea ce poate provoca un dezechilibru la nivelul florei bucale. 

 Se poate reface gingia? 

Pe scurt, raspunsul este da! Insa, cel mai mult conteaza factorii ce au dus la retractie gingivala si cat timp a trecut de la observarea primelor simptome. Daca vorbim despre un periaj agresiv, despre o periuta nu tocmai adecvata, gingivita si chiar si sarcina, atunci trebuie sa mentionam ca gingiile isi revin in cateva saptamani de la indepartarea factorilor, cu ajutorul unei igiene impecabile. 

In cazuri in care retractia este insemnata, daca apar si pungi parodontale si daca radacinile dintilor sunt expuse, atunci va trebui sa urmezi cateva tratamente stricte la medicul stomatolog. 

Tratamentul parodontal avansat se refera la diverse metode prin care gingia poate fi refacuta, insa trebuie sa stii ca este de durata. Astfel, pentru cazurile grave, se va realiza o grefa gingivala, cu rezultate ce pot fi observate imediat, atat estetic, dar si functional. Grefa se recolteaza de pe cerul gurii si este o operatie in cadrul careia pacientul nu va simti nimic, deoarece se recurge la anestezie locala. Dupa realizarea grefei, pentru pastrarea acesteia, pacientul trebuie sa aiba o igiena riguroasa si sa vina la control ori de cate ori este nevoie. 

 

Asadar, daca suferi de retractie gingivala, te asteptam cat mai curand la un consult!