impladent

Cat de importanta este igiena dentara si de cate neplaceri te scuteste?

Inca din copilarie suntem invatati ca este important sa avem o igiena dentara corecta. Ce-i drept, multi copii nu constientizeaza cu adevarat de ce este importanta aceasta igiena, iar spalatul pe dinti este mai mult un obicei care a intrat in reflex. Abia mai tarziu, cand si daca apar primele carii, copilul, adolescentul sau adultul va constientiza cat este de important sa pastreze o igiena dentara corespunzatoare. 

Cateodata, nici macar igiena dentara nu ne poate scuti de neplaceri si de anumite afectiuni cauzate de factori genetici, de anumite probleme de sanatate si chiar de particularitatile smaltului. De aceea, este bine sa te prezinti la medicul stomatolog de doua ori pe an pentru control si pentru igienizari si ori de cate ori observi anumite modificari. 

Care sunt pasii unei igiene dentare corecte? 

Fiecare persoana ar trebui sa isi adapteze igiena dentara in functie de afectiuni sau de particularitatile danturii. Spre exemplu, o persoana cu aparat dentar va fi nevoita sa se spele imediat dupa fiecare masa, pentru a elimina resturile de mancare si pentru ca aparatul sa fie perfect curat. O persoana ce nu are aparat poate doar sa se clateasca dupa masa, utilizand apa de gura sau chiar apa normala, daca nu are alta alternativa. 

O igiena dentara de baza cuprinde trei pasi: folosirea atei dentare, periajul si utilizarea unei ape de gura. Ata dentara are rolul de a indeparta micile resturi de alimente ce pot ajunge intre dinti si placa bacteriana ce nu pot fi indepartate cu ajutorul periutei. De aceea, este bine sa utilizezi zilnic ata dentara. Apoi, periajul trebuie realizat cu o periuta de o duritate potrivita tie si timp de 2 minute (cate 30 de secunde pe fiecare cadran al danturii). Periajul nu trebuie sa fie haotic, pentru a nu rani gingiile: poti efectua miscari circulare combinate cu miscari de la gingie spre vaful dintelui. Apa de gura completeaza perfect igiena dentara si trebuie aleasa in functie de preferintele tale sau daca ai anumite afectiuni. 

Care sunt neplacerile de care te scuteste o igiena dentara corecta? 

Dupa ce ti-am explicat care sunt pasii unei igiene dentare corecte, este momentul sa iti spunem si ce neplaceri vei evita. In primul rand, vorbim despre aspectul estetic al dintilor: nimeni nu isi doreste dinti cu pete, dinti cu placa bacteriana sau chiar cu tartu. Adoptand o igiena dentara corecta, vei avea dintii curati si frumosi fara prea mult efort. 

Apoi, cel mai important de mentionat este sanatatea danturii si a gurii in general. Placa bacteriana poate duce la gingivita. Necuratata, placa va deveni tartru, iar de aici si pana la parodontoza nu mai este mult. Gingivita este reversibila, se poate trata destul de simplu, insa parodontoza nu se poate trata complet, ci doar se pot incetini simptomele. 

Sa mai mentionam si de carii? Nimeni nu isi doreste sa aiba dintii plombati sau acoperiti de o coroana ori mai rau, extrasi si inlocuiti cu un implant dentar Bucuresti, din cauza cariei ce a afectat prea mult din dinte. 

Asadar, daca vrei sa te bucuri de un zambet frumos si sanatos si sa nu iti cheltui banii la stomatolog (in afara de igienizari) adopta o igiena dentara corecta!