Ai carii? Nu mai amana vizita la medicul stomatolog!

Durerea de masea este una dintre cele mai neplacute pe care le poate simti un om, iar daca ai avut pana acum probleme stomatologice, stii la ce ne referim. O carie netratata la timp poate provoca foarte multa durere, poate distruge definitiv dintele, iar tratamentul poate fi foarte scump. De aceea, daca observi o carie, oricat de mica, este bine sa te prezinti cat mai curand la o clinica stomatologica Bucuresti, asa cum este si Impladent, pentru un tratament adecvat. 

De ce apar cariile? 

Pentru a intelege de ce apar cariile, trebuie sa precizam intai ce sunt acestea. Cariile sunt procese distructive ale tesuturilor dintilor, care provoaca necroza acestora. In prima faza, cand cariile sunt incipiente, este afectat doar smaltul, insa pe masura ce trece timpul, daca nu este tratata la timp, o carie poate afecta toata structura dintelui, provocand dureri uriase si chiar infectii dentare. 

Totusi, de ce apar cariile? In principiu, acestea apar ca urmare a unor combinatii de factori, iar cei mai intalniti sunt igiena precara, bacteriile din cavitatea orala, un nivel scazut de fluor, fumatul, alcool si obiceiurile alimentare. In ceea ce priveste igiena, cariile apar ca urmare a unui periaj insuficient sau din contra, mult prea dur, care in timp afecteaza smaltul. Nefolosirea atei dentare si a apei de gura si de asemenea lipsa igienizarilor la medicul dentist, contribuie la proliferarea bacteriilor si a placii bacteriene si astfel apare mediul ideal pentru carii. 

Am mentionat si alimentatia si trebuie sa explicam mai mult. Daca de obicei iti place sa consumi alimente bogate in zaharuri (ciocolata, patiserie, prajituri, inghetata, caramele si altele) si nu te speli pe dinti dupa masa, se va crea mediul ideal pentru bacterii si astfel se vor inmulti, atacand smaltul dentar. 

Fumatul joaca un rol important in aparitia cariilor. Probabil stii deja ca fumul de tigara micsoreaza productia de saliva, ceea ce destabilizeaza protectia impotriva acizilor din mancare si impotriva bacteriilor. 

Trebuie sa mentionam ca o secretie scazuta de saliva poate aparea si in cazul persoanelor care nu fumeaza, din diferite motive medicale sau in cazul persoanelor ce urmeaza tratamente cu antihistaminice, beta-blocante si altele. 

Nu amana vizita la stomatolog! 

Cariile reprezinta printre cele mai usor de tratat probleme stomatologice, mai ales daca sunt in stadiul incipient. Asadar, daca observi mici punctulete pe dinti, cel mai bine este sa mergi la medicul stomatolog care iti va confirma daca sunt carii sau daca este tartru (acesta poate avea si culori foarte inchise) si care iti va trata dintii. Nu trebuie sa te temi nici in privinta aspectului estetic. Astazi, se folosesc materiale si tehnici moderne de reconstructie a dintilor, astfel incat nimeni nu isi va da seama ca ai plombe. 

Asadar, pentru a evita aparitia cariilor, mentine o igiena dentara riguroasa, evita alimentele si bauturile ce ar putea afecta smaltul, nu sparge alimente dure in dinti, renunta la fumat si programeaza-ti doua consultatii pe an la medicul stomatolog. Este important si sa beneficiezi de igienizari periodice, astfel incat dintii tai sa fie sanatosi si curati.