Aditia de os in cazul implantului dentar: ce este si cui ii este necesara?

Implantul dentar este cea mai eficienta metoda si cea mai rezistenta de a inlocui unul sau mai multi dinti, indiferent de motivul pentru care au fost pierduti (extractie, accident, parodontoza etc). Implantul dentar este format din trei parti: coroana, cea care imita dintele, corpul implantului, cel care se fixeaza in os si bontul (partea ce face legatura intre coroana si corp). In mod normal, la pacientii fara probleme, implantul se insereaza fara a fi nevoie de lucrari suplimentare. Totusi, exista si situatii in care osul (maxilar sau mandibular) nu este suficient de puternic pentru a sustine un implant, astfel incat va fi nevoie de o aditie osoasa. 

Ce este aditia osoasa? 

Osul, indiferent ca este mandibular sau maxilar, isi poate pierde din densitate, prin procesul de resorbtie. Aceasta apare din cauza varstei, din cauza unor probleme de sanatate, ca urmare a unei perioade indelungate intre pierderea dintelui si momentul in care se decide montarea unui implant dentar sau din cauza parodontozei. In aceste situatii, osul nu va putea sustine implantul si este nevoie de procedeul numit aditie osoasa, numita si augmentarea osoasa. 

Acest procedeu se poate realiza fie cu os recoltat de la pacient, fi cu materiale artificiale, biocompatibile si care nu vor genera probleme cum ar fi respingerea de catre organism. Daca te gandesti ca este o operatie dureroasa, nu trebuie sa iti fie teama, deoarece se realizeaza sub anestezie locala si nu vei simti nimic. Singurul disconfort poate fi cel legat de durata operatiei, insa echipa de la Impladent va face tot posibilul ca timpul sa treaca repede si sa te simti cat mai confortabil posibil. 

Cum decurge operatia de aditie osoasa? Aceasta este realizata de catre un chirurg care va efectua o incizie la nivelul gingiei. Astfel, se expune osul, iar peste acesta se va adauga fie osul recoltat de la pacient, fie material de aditie ce poate fi pulbere, granule sau sub forma compacta, de bloc. Materialul va fi imbracat cu o membrana de colagen ce are rolul de a stimula cresterea noului os. In situatia in care resorbtia osoasa este mica, exista posibilitatea ca aditia sa se realizeze in aceeasi sedinta cu inserarea implantului. 

Cui ii este necesara aditia de os? 

Nu orice pacient ce urmeaza sa beneficieze de implant dentar are nevoie si de aditie de os. Numai medicul specialist, in urma unor investigatii suplimentare, poate decide daca osul este suficient de puternic pentru a sustine implantul. 

Este posibil sa ai nevoie de aditie de os si in urmatoarele cazuri: 

  • daca suferi de resorbtie osoasa ca urmare a unui accident sau traumatism in zona maxilarului/mandibulei 
  • daca ai avut dinti extrasi in urma cu mult timp, pe care nu i-ai inlocuit cu implant sau care au fost inlocuiti cu punti dentare 
  • daca porti proteze dentare si observi ca se misca indiferent cat de bine incerci sa le lipesti 
  • daca ai avut un chist maxilar si locul ramas este destul de inestetic 
  • daca observi spatii sub puntile dentare. 

Asadar, daca iti doresti un implant dentar si densitatea osoasa nu iti permite momentan, te asteptam cat mai curand la un consult pentru a stabili daca esti un bun candidat pentru aditia osoasa!