Sinuzita maxilara: care sunt cauzele si cum o poti trata eficient?

Una dintre cele mai comune afectiuni de la nivelul maxilarului este adesea confundata cu o afectiune dentara. Vorbim in continuare despre sinuzita maxilara si despre necesitatea ca diagnosticul sa fie confirmat de catre un medic stomatolog. 

Sinuzita maxilara este o afectiune ce se manifesta prin inflamarea mucoasei de la nivelul sinusurilor. Aceasta poate fi cauzata de bacterii, fungi sau de alte infectii ale zonei si netratata la timp poate cauza multe neplaceri. In cele mai multe dintre cazuri, pacientii confunda aceasta sinuzita cu o afectiune dentara, deoarece simptomele pot fi oarecum asemanatoare, mai ales in faza incipienta. Deseori, sinuzita este descoperita intamplator, in momentul in care se face o radiografie dentara pentru anumite lucrari stomatologice. Partea buna este ca sinuzita se poate trata eficient si fara dureri prea mari, daca este descoperita la timp. 

 

Care sunt principalele cauze ale aparitiei sinuzitei? 

Cea mai intalnita cauza este o infectie a cavitatii nazale, netratata la timp. Aceasta ,,migreaza” in cavitatea maxilara si astfel afecteaza si sinusurile. Aceste sinusuri sunt de fapt cavitati umplute cu aer si captusite de o membrana, care au rolul de a filtra aerul pe care il respiram. Sinusurile maxilare sunt doua si sunt situate sub ochi, in oasele maxilare. 

Avand in vedere amplasarea acestor sinusuri, alte cauze ce pot determina sinuzita sunt cele din sfera stomatologica. Mai exact, probleme dentare netratate la timp: carii, extractii nereusite sau in urma carora se dezvolta o infectie, tratament endodontic incorect, plasarea incorecta a unui implant dentar si lista poate continua. Dintii care sunt de obicei responsabili de sinuzita maxilara sunt premolarii si caninii, deoarece radacinile lor sunt amplasate in zona imediat vecina cu sinusurile. 

Ce mai poate determina sinuzita maxilara? Anumite traumatisme cranio-faciale, polipi, deviata de sept, rinita indiferent de tipul ei, unele afectiuni ale sistemului imunitar si asa mai departe. 

 

Principalele simptome ale sinuzitei maxilare 

Sinuzita maxilara poate fi de doua tipuri (acuta si cronica) cu simptome diferite. In faza de sinuzita acuta (de inceput) poate fi foarte usor confundata cu o afectiune dentara, din cauza durerii din zona maxilarului. In timp ce se cronicizeaza, va incepe sa semene cu o viroza si este bine de stiut ca simptomele nu dispar, ci se agraveaza pana in momentul in care aceasta va fi tratata. 

Dintre cele mai suparatoare si comune simptome ale sinuzitei, enumeram: durere de cap, presiune la nivelul dintilor, dureri in gat, oboseala, respiratiei greoaie, secretii nazale abundente, febra, dureri la nivelul premorarilor si caninilor in special, umflarea fetei si multe altele. 

 

Diagnostic si tratament

Pentru a confirma diagnosticul de sinuzita, va trebui sa consulti un medic stomatolog. Iti recomandam Impladent, o clinica stomatologica Bucuresti unde vei gasi medici foarte buni, care iti vor oferi tratamentul ideal si te vor determina sa mergi la control fara frica. 

In ceea ce priveste tratamentul, acesta va fi stabilit in functie de tipul sinuzitei (acuta sau cronica) si starea generala a pacientului. Ca masuri generale, se recomanda cat mai multa odihna, hidratare, evitarea alergenilor (spre exemplu parfumuri), oprirea fumatului si tratarea infectiei ce a determinat sinuzita. In cazul in care sinuzita este determinata de o afectiune dentara, se va recomanda un plan de tratament. In unele cazuri, se poate recomanda chiar si tratament chirurgical, pentru deblocarea sinusurilor. 

 

In concluzie, sinuzita poate fi usor de tratat, mai ales daca ajungi la medic inca de la primele simptome.