De ce apar aftele? Tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune!

Aftele bucale sau stomatita aftoasa reprezinta una dintre cele mai comune afectiuni stomatologice. Astfel, 1 din 5 persoane va dezvolta la un moment dat in viata afte, cu preponderenta persoanele de sex feminin. De asemenea, este bine de stiut ca acestea apar in prima parte a vetii, pana la varsta de 40 de ani. Aftele bucale nu sunt contagioase, dar pot avea caracter recurent in unele cazuri, in functie de cauza ce a stat la baza aparitiei lor. 

 

Cauzele aftelor bucale 

Aftele bucale sunt cauzate de mai multi factori declansatori, insa nu se poate sti cu siguranta care sunt acestia. Mai bine spus, factorii declansatori difera de la persoana la persoana. Cert este ca nu sunt cauzate de o bacterie sau de un virus, ci intotdeauna apar ca un fel de reactie. 

Astfel, aftele pot aparea ca reactie la un traumatism: spre exemplu, ti-au muscat limba sau obrazul sau ai stranutat de foarte multe ori din cauza unei raceli sau a unei alergii. Probabil ai observat si tu ca daca iti musti limba, in zilele urmatoare este posibil sa apara o afta. Tot in sfera traumatismelor intra si leziunile provocate de aparatele dentare, mai ales in primele saptamani de utilizare, insa exista o ceara speciala pe care o poti folosi si care nu va permite lezarea obrajilor. Si lucrarile dentare nefinisate pot provoca neplaceri sau chiar un dinte spart, care raneste limba sau obrajii. 

 

Printre alte cauze ce pot declansa aftele bucale se mai numara si urmatoarele: 

 • fumatul
 • stresul
 • lipsa de vitamine si minerale
 • sistem imunitar slabit
 • sensibilitate la ingredientele pastei de dinti sau apei de gura
 • reactii la mancaruri foarte condimentate
 • infectii din sfera ORL 
 • perturbarea microflorei de la nivelul gurii 
 • alimente foarte reci sau foarte fierbinti ori socuri termice 
 • unele boli autoimune
 • dereglari hormonale etc. 

Diagnosticul si tratamentul aftelor 

In momentul in care suspectezi ca ai o afta (sau mai multe) este bine sa mergi la o clinica stomatologica Bucuresti pentru a confirma sau infirma diagnosticul. Aftele sunt leziuni mici albe, inconjurate de o zona rosiatica si sunt foarte dureroase la atingere. Pot aparea oriunde in gura, iar in functie de pozitia lor pot determina dureri destul de mari. 

Medicul stomatolog iti va examina cu atentia gura si leziunile aftoase si apoi iti va recomanda un tratament specific. Trebuie sa stii ca aftele se vindeca de la sine, in maxim zece zile, asa ca nu ai de ce sa iti faci griji. Totusi, este bine sa te vada un medic, deoarece in unele cazuri, acestea pot da ulceratii, mai ales daca sunt grupate. 

Tratamentul specific consta in mentinerea igienei orale, prin spalare de minim doua ori pe zi, folosirea atei dentare si a unei ape de gura speciale, cu clorhexidina, care va mentine zona curata si dezinfectata. De asemenea, vei folosi si geluri speciale, care sa protejeze afta si sa calmeze durerea, astfel incat perioada pana se va retrage sa fie mai usor de suportat. La nevoie se pot administra si unele medicamente, insa numai dupa consultarea medicului. 

 

Asadar, nu trebuie sa te temi daca observi vreo afta, deoarece tratamentul este simplu si cu ajutorul medicului stomatolog te vei simti mult mai bine!