Tipuri de implant dentar. Care sunt criteriile dupa care acestea sunt clasificate

Implantul dentar este un inlocuitor al radacinilor dentare. In general, acesta este fabricat din titan sau aliaje din titan. Medicina stomatologica s-a dezvoltat foarte tare in ultimii ani, astfel ca astazi exista mai multe tipuri de implanturi dentare care sa se potriveasca pe o diversitate cat mai mare de pacienti. In momentul de fata, implantul dentar reprezinta cea mai potrivita varianta de inlocuire a dintilor lipsa. Acestea redau atat functionalitatea, cat si estetica dintilor naturali, intr-o maniera personalizata. Tipul de implant dentar ales de catre medic se face in functie de nevoile fiecarui pacient. Astfel, implantul dentar are o rata de succes uimitoare de peste 97%.

Majoritatea implanturilor sunt sub forma unui surub conic sau cilindric si se asemana cu o radacina dentara naturala, iar pe ele se fixeaza coroanele sau lucrarile dentare. 

Astazi, iti vom prezenta tipurile de implant dentar. In functie de anumite caracteristici, acestea se clasifica in mai multe categorii.

 

Implant dentar dupa dimensiune

Dimensiunea implantului dentar este un criteriu extrem de important si vital pentru durata de viata a acestuia. Alegerea unei dimensiuni nepotrivite poate cauza o multime de probleme care duc la pierderea acestuia. Medicul trebuie sa aleaga un implant dentar potrivit din punct de vedere al adancimii osului, dar si al latimii acestuia. Daca implantul dentar este mai mare decat osul, ultimele spire vor fi neacoperite de gingie, iar in acest fel se va crea un mediu propice pentru infiltrarea bacteriilor si inflamarea zonei de contact, iar acest lucru duce in timp la pierderea implantului si a osului care l-a sustinut. Asadar, dupa dimensiune implanturile dentare se impart in:

 

  • Mini implanturi dentare – care sunt foarte subtiri si de utilizeaza in spatiile inguste sau pe post de implanturi provizorii. De regula, grosimea lor este cuprinsa intre 1.8 si 3 mm si ajuta la stabilizarea protezelor mobile sau la fixarea unor lucrari provizorii.

 

  • Implanturi dentare clasice – au dimensiuni mai mari, in jur de 3-5 mm grosime si 15 mm inaltime. Implanturile dentare clasice sunt cele mai utilizate pentru ca se potrivesc atat pentru inlocuirea unui singur dinte, cat si pentru inlocuirea mai multor dinti. 

 

  • Implanturi dentare de tip Fast & Fixed- sunt acele implanturi care se insereaza in zone anatomice cu os dur si in pozitii care permit sustinerea unei lucrari fixe cu ajutorul unui numar mai mic de implanturi. 

Implant dentar in functie de felul in care se ataseaza coroana dentara

Scopul inserarii unui implant dentar este acela de a inlocui un dinte lipsa cu o coroana dentara care sa readuca functionarea dintelui, dar si aspectul sau vizual. Dupa ce trec aproximativ 3 luni de osteointegrare, se ataseaza implantului dentar un bont protetic peste care se adauga coroana dentara. Fixarea acesteia difera in functie de marimea lucrarii, astfel:

 

  • Implanturi dentare ce permit cimentarea coroanei dentare – astfel lucrarea protetica se cimenteaza pe bontul protetic, care este insurubat in implant. Tehnica aceasta se foloseste in cazul lucrarilor mici ce au pana la 3 elemente.

  • Implanturi dentare ce permit atasarea coroanei prin insurubare – practic, coroana dentara este insurubata pe bont, care este insurubat pe implant. Avantajul acestui tip de lucrare este ca poate fi indepartata cu usurinta in cazul in care se intampla ceva cu implantul care o sustine. 

Implantul dentar dupa forma

De cand se folosesc implanturile dentare au fost incercate diverse forme si dimensiuni ale acestora. Astfel, in acest moment exista implanturi dentare cu forma:

  • conica
  • cilindrica
  • trapez
  • lamerala

Dintre toate, forma care se potriveste cu marea majoritate a cazurilor si care ofera cele mai bune rezultate este forma conica. 

 

Toate aceste caracteristici ale implantului dentar sunt stabilite de catre medic. Daca acestea sunt alese corect, implantul tau dentar va fi un succes. De asemenea, si investigatiile sub forma de radiografie si cele pentru determinarea structurii osoase sunt extrem de importante. Alege sa mergi la medici cu experienta si la o clinica care iti pune la dispozitie atat aparatura moderna cat si toate informatiile de care ai nevoie.