Contraindicatiile implantului dentar. Cine nu poate face o astfel de intervenție

Stomatologia s-a modernizat mult în ultimii ani, iar astăzi îți oferă posibilitatea de a înlocui dinții lipsă indiferent de stadiul edentatiei: parțiale sau totale. Cea mai eficientă și recomandată metodă pentru a-ți recăpăta zâmbetul și funcțiile dinților este inserarea unui implant dentar.

Cu toate că această intervenție are indicatie în marea majoritate a cazurilor, trebuie să ții cont și de câteva contraindicații pe care le are acesta. Înainte de intervenția propriu-zisă, medicul stomatolog specialist va analiza starea de sănătate generală și starea de sănătate a cavității bucale și va stabili dacă vreo contraindicație ți se aplică.

Chiar dacă limitarea inserării unui implant dentar a scăzut destul de mult datorită evoluției medicinei, există trei tipuri de contraindicații de care trebuie să ții cont.

Contraindicații absolute

Contraindicațiile absolute sunt  cele permanente. Printre principalele tipuri se află:

  • Vârsta – este un factor important pentru implantul dentar, ținând cont de faptul că este total interzis până la 18 ani, vârsta la care oasele maxilarului se opresc din creștere. Vârsta înaintată, în schimb, nu reprezintă o problemă dacă starea generală de sănătate a pacientului este buna.
  • Bolile cardiovasculare – practic, bolile de inimă sunt primele pe lista contraindicațiilor implantului dentar. Dacă pacientul suferă de boli cardiovasculare care afectează valvele sau are insuficiență cardiacă severă, ori cardiomiopatie sau a suferit infarct recent, implantul dentar poate cauza complicații grave.
  • Bolile sistemice – aici ne referim la bolile grave cum sunt cancerul, tumorile, diabetul sever, artrita sau bolile imunologice. Aceste boli pot afecta tesuturile orale prin creșterea sensibilității lor la alte boli și pot afecta și procesul de vindecare.

Contraindicații relative

Contraindicațiile relative sunt cele temporare, iar din această categorie fac parte:

  • Pacienții neconformi – aici ne referim la consumatorii de droguri, consumatorii de alcool, oamenii care suferă de anumite tulburări psihice și mentale, fumătorii(depinde si de numarul de tigari) sau pacienții aflați în stare de convalescență. În aceste cazuri, specialiștii cer efectuarea unor analize și examinarea stării de sănătate a pacientului, iar apoi decid dacă inserează sau nu implanturi dentare.
  • Femeile însărcinate sau cele care alăptează –  ambele stări sunt temporare și nu este recomandată nici o intervenție stomatologică, în principiu pentru protejarea copilului.
  • Alergiile – alergiile se pot manifesta și la unui dintre materialele implantate, așadar acestea pot produce consecințe grave. Pentru a elimina acest risc, materialele din implant sunt testate pe pacient înainte de inserare.

Contraindicații locale

Contraindicațiile locale au legătură cu starea de sănătate a pacientului la un moment dat. Din aceste cauze, medicul stomatolog poate distinge la nivel local dacă implantul dentar poate fi inserat imediat. Printre contraindicațiile locale, pot fi:

  • Osul alveolar – este locul în care va urma să fie pozitionat implantul dentar. Pentru a reprezenta o contraindicație, acesta poate prezenta infecții cronice, poate fi prea slab reprezentat sau nu are dimensiunile necesare. 
  • Sinusurile maxilare – acestea pot interfera cu implantul dentar și pot fi afectate.
  • Bruxism
  • Igienă orală precară

Toate aceste contraindicații locale pot fi combătute cu ajutorul unor proceduri chirurgicale. De exemplu, în cazul osului alveolar se face adiție osoasă, iar în privința sinusurilor maxilare, se poate face operație de sinus lift.

Toate aceste contraindicații își găsesc rezolvarea într-o clinică specializată care are aparatură modernă și medici specialiști cu experiență.